Tényleg csak a hajszálak bűnösek a fürdőszobai dugulásokért?

Tényleg csak a hajszálak bűnösek a fürdőszobai dugulásokért?

A fürdőszobában gyakran jelentkező dugulások többféle okból alakulhatnak ki. Előfordulhat, hogy a hajszálak és a szappanmaradványok felhalmozódnak a lefolyóban, akadályozva ezzel a víz szabad áramlását. A hajszálak különösen hajlamosak arra, hogy összegabalyodva szerves anyagokkal és szappannal makacs dugulásokat idézzenek elő. A vízkő is hatalmas problémát jelenthet, amely idővel tovább súlyosbítja a helyzetet. A lefolyórendszerben felgyülemlő szennyeződések szintén hozzájárulnak a víz áramlásának akadályozásához. Hogyan előzhető meg a fürdőszobai dugulás? Miért nem érdemes csak a család hosszúhajú tagjait hibáztatni azért, ha a rendszer hirtelen átjárhatatlan lesz?

Óvatosan a habzó alapanyagokkal!

A fürdőszobai dugulások megelőzésében lényeges pont, hogy rendszeresen tisztítsuk a lefolyókat. A lefolyókba helyezhető szűrők használata jelentősen csökkentheti a hajszálak és egyéb szennyeződések lejutását a csövekbe. Ha a horror árak nem tántorítottak volna még el a pazarlástól, akkor a dugulások megelőzése érdekében elkerülni a túlzott mennyiségű szappan és sampon használatot elkerülni. Ezek szintén hozzájárulhatnak a dugulások kialakulásához. Sokan úgy vélik, hogy a házilagos bajlódás helyett inkább az első néhány sikertelen próbálkozás után szakembert hívnak. A kamerás csatornavizsgálat segítségével felderíthető, hogy milyen jellegű a dugulás, és így célirányosan, gyorsan történhet a helyreállítás.

Megéri házilag bajlódni a csőgörénnyel? Ugye, hogy nem?

A mechanikus módszerek közül kiemelhető a csőgörény, amivel előszeretettel próbálkoznak azok is, akiknek nem kellene. Ha már a pumpa és a lefolyótisztító készítmények nem segítenek, akkor kicsi az esély arra, hogy laikus kezekben eredménnyel jár a csőgörény használata. Ha tehát a házi módszerek nem vezetnek eredményre, érdemes szakemberhez fordulni, aki professzionális felszereléssel, például magas nyomású womás csatornatisztítás segítségével,  vagy speciális csőkamerával vizsgálja meg és tisztítja ki a vezetékeket.

A kamerás csatornavizsgálat alapján a helytelen használat áll legtöbbször a háttérben

A dugulások leggyakoribb oka a helytelen használatból ered, amikor szilárd tárgyak vagy nagymennyiségű szerves anyag kerül a csatornarendszerbe. A zsírok és olajok lerakódása különösen veszélyes, mivel ezek a hűlés során megszilárdulnak, és idővel vastag réteget képeznek a csövek falán. A szappanmaradványok, hajszálak és egyéb szennyeződések szintén hozzájárulnak a dugulások kialakulásához, tehát alapvetően mégsem menthetjük fel azokat, akik lefolyószűrő nélkül mosnak hajat.

A megelőzés és a megfelelő karbantartás kulcsfontosságú a dugulások elkerülése érdekében. A rendszeres ellenőrzés és tisztítás segít fenntartani a vízvezetékek átjárhatóságát és hosszútávú, hibamentes működését. A kamerás csatornavizsgálat egyébként prevenciós céllal is igényelhető, érdemes erre előre költeni, méghozzá a későbbi, nagyobb gondok elkerülésének érdekében.